Jere Liikanen

Mikkeli: Kallis sika säkissä

  • Ostettavat tontit. Oikealla Mannerheimintie 3, vasemmalla Mannerheimintie 30. Kuva: Google Maps
    Ostettavat tontit. Oikealla Mannerheimintie 3, vasemmalla Mannerheimintie 30. Kuva: Google Maps
  • Ilmakuva samaisista tonteista.Oikealla Mannerheimintie 3, vasemmalla Mannerheimintie 30. Kuva: Google Maps
    Ilmakuva samaisista tonteista.Oikealla Mannerheimintie 3, vasemmalla Mannerheimintie 30. Kuva: Google Maps

"Mikkeli ostaa kiinteistöjä lähes 1.5 miljoonalla"

Näin kuului 6.11. paikallislehti Länsi-Savossa julkaistu artikkeli.
Kuusi päivää myöhemmin asia oli Mikkelin kaupunginvaltuuston käsitteltävänä, jolloin kyseisille tonttikaupoille annettiin, äänestyksen jälkeen, valtuuston hyväksyntä. Äänestys käytiin molemmissa pykälissä Mikkelin Seudun Perussuomalaiset ry:n valtuustoryhmän esityksestä palauttaa asia valmisteltavaksi.
Valtuustoryhmämme näki ongelmalliseksi tonteille kauppaneuvotteluissa sovitun hinnan, sekä tonttien kunnon puutteellisen kartoituksen.

Arviointitoimisto Oy arvioi parempi kuntoisen, Mannerheimintie 3:n, kiinteistön markkina-arvoksi 670.000 euroa. Kaupunki onnistui neuvottelemaan hinnan 815.000 euroksi, joka on 21.6-prosentia arviota korkeampi.
Huonompi kuntoiselle Mannerheimintie 30:n tontille, kaupunki onnistui neuvottelemaan huimat 71,4-prosentia korkeamman hinnan, kuin mitä markkina-arvoksi oli määritelty. Eli 350.000 euron arvoinen tontti saatiin kaupungille 600.000 eurolla!

Kokonaisuudessaan Mikkelin kaupunki onnistui neuvottelemaan itselleen 395 000 euroa lisää maksettavaa.

Voitte kuvitella minun taputtavan, sarkastisen hitaaseen tahtiin, kaupungin neuvottelijoiden työnlaadulle. *tap- tap- tap-*

Nopean tilaajan etuna Mikkelin kaupunki saa tontit itselleen ilman, että rakennusten kuntoa tai maaperän puhtautta olisi kartoitettu kunnolla. Itseasiassa tontteilla sijaitsevat rakennuksen on arvioitu silmämääräisesti, rakenteita avaamatta. Tällöinkin ensimmäisen rakennuksen kunto on parhaillaan "tyydyttävä", toisen ollessa "välttävä". Lisäksi hinta-arviossa sanotaan selkeästi lihavoidulla tekstillä, että maaperätutkimukset olisi syytä suorittaa ennen lopullista ostopäätöstä.

Perimätiedon ja käyttöhistorian mukaan tonteilla on toiminut aikojen saatossa junaratapölkkyjen säilytys ja/tai kyllästysasema, jonka toiminta on epäilemättä saastuttanut maaperän. Mutta ei hätää! Kokouksessa kaupungingeodeetti osasi kertoa kauppakirjoissa olevan merkinnän "myyjän vastuu mahdollisesta kiinteistön pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta määräytyy Ympäristösuojelulain (527/2014) 14 luvun mukaisesti".
Kyseinen luku määrittää toiminnanharjoittajan vastuun; "ryhtyä viipymättä tarpeellisiin toimiin pilaantumisen tai sen vaaran ehkäisemiseksi tai jos pilaantumista on jo aiheutunut, sen rajoittamiseksi mahdollisimman vähäiseksi."
Valitettavasti mahdollinen maaperän saastuminen on tapahtunut jo vuosikymmeniä aikaisemmin, eikä tonttien nykyinen omistaja ole lain mukaan vastuullinen tästä vahingosta, koska vahinko ei ole hänen toiminnastaan johtuvaa. Toisin sanottuna maaperän puhdistaminen tullaan maksamaan kaupungin kassasta.
 

Kaupunginvaltuuston olisi pitänyt ajaa kuntalaisten etua, äänestämällä perussuomalaisten ehdotuksen puolesta, palauttaa asia valmisteltavaksi ja selvittää mitä oikeasti ollaan ostamassa.
Sanokaa minun sanoneen: Tästä tulee vielä hyvin kallis paukku jo valmiiksi talousvaikeuksista kärsivälle kaupungillemme.


Voin vain ihmetellä, millä periaatteella kaupunginvaltuutettujen enemmistö tekee päätöksiään. Luulisi tyhmänkin tajuavan, ettei siitä säkissä vinkuvasta siasta makseta ylihintaa, varsinkaan jos ennalta tiedetään sian olevan huonossa lihassa. Tässä tapauksessa ostajalla olisi ollut vielä, ennen lopullista ostopäätöstä, mahdollisuus kurkata säkkiin sisälle .

Tämä Jouluna Mikkelin kuntalaisten kinkusta tulee vain pahamieli, sillä siitä ei riitä kaikille.


 

Jere Liikanen (ps.)
eduskuntavaaliehdokas
Kaakkois-Suomen vaalipiiri
Mikkelin Seudun Perussuomalaiset ry

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat